De treinbaan van Harry

map schakelingen modelbaan

Mogelijkheden met Mecktronics toepassingen

naar het menu

De site van het bedrijf Mecktronics geeft een goede indruk van wat het bedrijf kan leveren. Al bladerend door de site vroeg ik me af waarom ik niet eerder dit bedrijf heb ontdekt.

Op het internet tref je geen beschrijvingen van hobbyisten die vertellen hoe ze met de schakelingen van Mecktronics werken en hoe ze die gemaakt hebben.
Aangezien het maken van websites ook een hobby van mij is, besloot ik de stappen die ik zet bij het starten van het maken van blokbeveiliging op mijn modelbaan, met behulp van Mecktronics schakelingen, vast te leggen in een website.

Gratis documentatie
Begin met de documentatie op de pagina modelbaanbesturing te downloaden. Een korte uitleg over wat kan met de schakelingen van Mecktronics. Wat mij hier aansprak waren de items: "geen contacten in de rails" en "niets inbouwen in de loc´s". Ook de nadruk op het feit dat het besturingssysteem geschikt is voor analoge treinen in alle spoorbreedten en zowel voor gelijkstroom als wisselstroom banen. Ter informatie: ik rijdt analoog, wisselstroom met Märklin op nostalgische M-rails.

analoog blokbeveiliging modelbaan  blokbeveiliging bij marklin modelbanen

Prijslijst
Bij de documentatie vindt u ook de prijslijst. Heel prettig om deze lijst door te kijken en te constateren dat de prijzen van schakelingen meestal de € 15,00 niet overschrijden.

Gratis handleidingen
Als u vervolgens op mappen klikt, opent zich het zogenaamde bestelformuliers voor de bouwbeschrijvingen, aansluitingen en voorbeelden. Door gewoon op de link Automatiseringsmap Deel 1 of Automatiseringsmap Deel 2 links te klikken opent de map.
Ik adviseer u de documenten op te slaan op uw computer en te printen. Het zelfde doet u met de documentatie Zo werkt het.
Ik heb alle documentatie in een map gestopt en heb zo een prachtige studiemap.

Automatiseringsmappen
Gedurende een week pakte ik regelmatig deze map en probeerde de uitleg te begrijpen. In Deel 1, de componenten worden de schakelingen besproken. U ziet een overzicht van de componenten en per component een tekening van de schakeling op de printplaat met er onder een tekening hoe die betreffende schakeling wordt toegepast op de modelbaan. Heel begrijpelijk. Voor wie meer wil weten over de schakelingen is er de documentatie Zo werkt het.
In Deel 2, Toepassingen vindt u de schakelingen met hun aansluitingen en toepassingen. Er zijn ca. 35 situaties uitgewerkt zoals ze op de modelbaan voorkomen, voor gelijkstroom en wisselstroom.

Contact met Merktronics
Voor mij was duidelijk, dit kon mijn systeem wel eens zijn. Op de beurs in Houten ging ik met mijn map en vragenlijst naar de stand van Mecktronics. Im mijn map had ik ook een printje van mijn baan zitten. Aan de hand daarvan lichtte ik mijn vragen toe.
Één van die vragen ging over het feit dat ik nu de treinen in tegengestelde richtingen kon laten rijden en dat ik uit de mappen had opgemaakt dat de schakelingen alleen voor éénrichtingsverkeer waren. Ook daar was echter een omschakelingsmogelijkheid voor.
Ik maakte een keuze voor ca. 8 printplaatjes waar ik mee aan de slag wilde. Verbaasd was ik toen de medewerker van Mercktronics mij dit met klem afraadde. Hij adviseerde mij 3 printplaatjes als basis te kopen en daar mee te beginnen.
Welke dit zijn en hoe ik ze in elkaar ga solderen, bespreek ik op de volgende pagina.

stoomlokomotief voor modelbaan Lees verder . . .